Akna fedlapok külső csatornarendszerekhez

A fedőlapok a szennyvíz vagy a vízellátó hálózatok ellenőrzéséhez használt aknák záró- és védőelemei. A rácsok esővízfelvevő és védő elemek, melyeket különösen a vízelnyelőkhöz használják.

Mivel a talaj szintjén vannak, számos terheléskategóriának vannak kitéve, különösen a mechanikus terhelések, a gyalogos terhelések vagy a rajtuk futó járművek miatt.

Ebből a szempontból a fedőlapok és a rácsok az EN124 szabvány szerint több osztályba sorolhatók.

  1. csoport – A15 – 1,5 tonna / tengely (15kN) – gyalogos forgalommal, udvarokkal vagy kerékpárutakkal rendelkező területekre.
    2. csoport – B125 – 12,5 tonna / tengely (125kN) – Alacsony forgalom (parkolóhelyek, mennyiségi korlátozásokkal, piacok, privát utak, parkolóhelyek).
    3. csoport – C250 – 25 tonna / tengely (250kN) – utak, utak a könnyű haszongépjárművekhez, parkolás a legfeljebb 25 tonna járművek részére, csatornák.
    4. csoport – D400 – 40 tonna / tengely (400 kN) – nehéz járművek, autópályák, parkolók minden gépjárműtípushoz.

Az osztályozás a következőket is tartalmazza:

E600 osztály – 60 tonna / tengely (600kN) – nehéz és nagy forgalmú területek (kikötők, repülőterek).
F900 – 90 tonna / tengely (900kN) – kivételes járművek, kikötők, repülőterek stb.

A TeraPlast a különböző méretű és ellenállóképességű, hagyományos öntöttvasból és új generációs anyagokból, például kompozit anyagokból készült fedőlapok és rácsok széles választékát kínálja.

GÖMBGRAFITOS ÖNTÖTTVASBÓL KÉSZÜLT FEDŐLAPOK ÉS RÁCSOK

A TeraPlast által nyújtott fedőlapok és rácsok fekete színű, gömbgrafitos öntöttvasból készülnek. Egy keret + fedőlapból álló együttesként kerül leszállításra, bizonyos esetekben a két alkotóelem egy csuklópánt segítségével van összekapcsolva.

A gömbgrafitos öntöttvas rugalmasságot és nagyobb szakítószilárdságot biztosít a termékeknek, ezért az utóbbi időben előnyben részesítik a hagyományos szürke öntöttvassal szemben. A gömbgrafitos öntöttvas biztonsági együtthatója nagyobb, mint a szürke öntöttvasé, mivel lehetővé teszi a terhelések alkalmazásából adódó nagyobb alakváltozásokat, és a terhelés megszűnése után visszatér az eredeti állapotába.

A korrózióállósága is magasabb, és a repedés terjedési sebessége sokkal alacsonyabb a noduláris és nem lamellás alakban jelenlévő grafitnak köszönhetően, úgy ahogy ez a szürke öntöttvasban van jelen.

KOMPOZIT ANYAGBÓL KÉSZÜLT FEDŐLAPOK ÉS RÁCSOK

Az új piaci igények kielégítése érdekében a TeraPlast kiegészítette a fedőlapok széles skáláját, bevezette a kompozit anyagból készült fedőlapok és rácsok új választékát. A TeraPlast által kínált fedőlapok és rácsok modern és innovatív, szabadalmaztatott kompozit anyagból (KinextTM) készülnek.
Ez az innovatív kompozit anyag lehetővé teszi az ellenőrző aknához használt magas terhelésállóságú fedőlapok gyártását. Íme az ilyen típusú fedőlapok használatának néhány előnye.

Alacsony súly – A KinextTM kompozit fedőlapok akár 70% -kal kisebbek, mint a hasonló öntöttvas fedőlapok, és így csökkennek ezek kezeléséhez, de főleg a szállításához kapcsolódó költségeket.

A deformációval és töréssel szembeni magas ellenállással – A kompozit fedőlapok nagy ellenállással rendelkeznek az alakváltozásokkal és a azon terhelés alatti töréssel szemben, amelyek megfelelően illeszkednek az EN124 szerinti terhelési ellenállási osztályba.

Csökkenti a zajszintet – A kompozit burkolatok jelentősen csökkentik a zajszennyezést. A KinextTM sűrűsége kisebb, mint az öntöttvasé, és csökkenti a beépített aknákon áthaladó járművek által okozott zajt és kellemetlenségeket.

Elektromos szigetelés – A fedőlapok különösen alkalmasak gyalogos közlekedési utakon történő felszereléshez. A KinextTM nem vezeti az elektromos áramot, így ezek a fedőlapok védik a gyalogosokat a feszültség-diszperzióktól, különösen nedves környezetben.

Korrózióállóság – A KinextTM ellenáll a vegyszereknek, és nem rozsdásodik vagy korrodálódik a légköri anyagoknak való kitettség következtében. A fedőlapokat nem kell újra festeni, és a termékek különösen alkalmasak olyan gyúlékony folyadékokat tároló területeken, mint az üzemanyagtöltő állomások, tároló létesítmények, amelyek jelentősen csökkentik a megjelenő szikrák okozta gyúlás kockázatát, úgy ahogy a fémet tartalmazó fedőlapok esetében lehetséges.

Lopás ellen védett – A fémhulladék értéke növekszik, és a lopások száma különös hatással van a helyi hatóságok és a szolgáltató vállalatok költségeire. A terméklopások gazdasági hatása mellett a veszélyes üregek által okozott súlyos balesetek és sérülések kockázata is fennáll. A kompozit fedőlapok értéktelenek (vagy rendkívül alacsony értékek) a különböző anyagok újra hasznosításával foglalkozó vállalatok számára.

A hőmérsékletváltozásoknak való ellenállás – A fedőlapokat -30 ° C és + 150 ° C-on tesztelték, miközben megtartották a terhelésállósági jellemzőket, ezért különösen alkalmasak nagyon meleg és / vagy nagyon hideg területekre.

Az elektromágneses hullámok átjárhatósága – az RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) révén az “intelligens fedőlap” az a fedőlap, amely lehetővé teszi azt, hogy:

❒ akkumulátor nélkül akkor fogad és továbbít, amikor egy olvasó lekérdezi.
❒ akkor is lokalizálható, ha aszfalt borítja.
❒ minden információ az akna belsejében van.
❒ a karbantartási műveletek rögzíti.
❒ egyedi termékazonosítóval rendelkezik (mindegyik aknafedőlap saját sorozatszámmal rendelkezik a mikrocsipen)