Mászható aknák külső csatornarendszerekhez

A műanyagból készült aknák új generációja modern és környezetbarát megoldásokat kínál, amelyek megfelelnek a szennyvízelvezetésre vonatkozó összes jelenlegi követelménynek. A modern műanyag aknák használatával a csatornahálózat teljes tömítése biztosítva van a műanyag csövek közötti szoros illesztések következtében, ezáltal kiküszöbölve a betonaknákat, a csatornahálózat (amely manapság nagyrészt műanyag csövekből készül) egyetlen olyan elemét, amely a csatornahálózatban nem tudja garantálni a hálózat tömítettségét.

A műanyag aknák alkalmazási területe hasonlít a műanyag szennyvízcsatorna csövek alkalmazási területéhez, magába foglalja mind a talajba fektetett szennyvíz elvezető csatornarendszerek, mind pedig az infrastruktúrába és a lakóépületekbe építhető csapadékkvíz elvezető csatornarendszereket, mezőgazdasági és ipari vízlevezetőket vagy csatornázásokat. A szállított szennyvíz legmagasabb hőmérséklete egyforma kell legyen azon csatornarendszer csövei által szállított szennyvíz legmagasabb hőmérsékletével, melyhez alkalmazni fogják.

A műanyag aknák fő jellegzetességei és előnyei

VÍZZÁRÁS

Az aknák fenékeleme elasztomer tömítéses karmantyúval van allátva, amely biztosítja, hogy a csatornarendszerhez használt műanyag csatornázási csövekhez való csatlakoztatás teljesen vízzáró legyen. A moduláris aknák elemei ugyancsak vízzárón illeszkednek egymáshoz a tömítések segítségével. Ez biztosítja a csatornarendszer teljes vízzárását. Az aknák vízzáró képességét 0,5 bar nyomás alatt tesztelik.

HIDRAULIKUS TULAJDONSÁGOK

A műanyag csatornázási aknák optimálisan kiszámított áramlási profillal vannak ellátva, amelyek a víz biztonságos áramlását biztosítják kizárva annak kockázatát, hogy a rendszer eldugul az akna elzáródása miatt.

KÉMIAI ANYAGOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÓ KÉPESSÉG

A műanyag aknák, úgy, mint a műanyag csövek is, nagyon ellenállok a kémiai anyagokkal és a szennyvízben található bizonyos kémiai anyagokban lévő agresszív anyagokkal szemben (mint például a kénsav).

ELLENÁLLÓK ÉS ROBUSZTUSOK

A műanyag aknák az anyag által biztosított minden előnnyel rendelkeznek: robusztusság, alak stabilitás, rugalmasság. Úgy ahogy nagyon jól tudjuk, a műanyagok rugalmassága hosszú távon jobb magatartást biztosít, mint a merev anyagok (beton), mivel sokkal jobban viselik az egymást követő terheléseket. 

EGYSZERŰ ÉS GAZDASÁGILAG HATÉKONY SZERELÉS

Az összes elem kis súlyú, egy személy is könnyen mozgatja (a nagyméretű aknákat legtöbb 2 ember), így az akna szerelése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, a gépek által generált költségek nélkül.

A gyors szerelés mellett és az egyszerű mozgathatóság mellett figyelembe kell venni azt, hogy a szállítása is sokkal könnyebb és olcsóbb, valamint raktározásához kevés helyet igényel.

ÉLETTARTAM

Az ilyen típusú aknák bizonyított élettartama 50 év, a PVC csövek élettartamához hasonlóan. Ezen jellegzetességei számos előnyt nyújtanak a csatornahálózatot üzemeltető cégek számára és ezek kedvezményezettjei számára a megtakarítások miatt, amelyek a következőkből erednek:

❒ Hosszú távon javítási költsége hiánya.

❒ Alacsony karbantartási költségek.

❒ A talajvízből a csatornarendszerbe szivárgott víz által okozott tisztítási költségek csökkenése.

❒ A talajba jutó szennyeződések miatt kirótt büntetések kizárása.

Több elemes műanyag ELLENŐRZŐ akna

A műanyag ellenőrző aknával kapcsolatos általános információk, valamint a használatukra vonatkozó műszaki és gazdasági előnyök és érvek az akna fejezet bevezető részében vannak felsorolva.

Az ellenőrző aknák moduláris, többelemes kialakításúak, és ajánlott a közösségi, városi, ipari vagy lakossági csatornarendszerek infrastrukturális alkalmazásokban történő felhasználásra, öntöttvas fedlappal fedett és egyéb közlekedési tartozékokkal ellátott, legfeljebb 400 mm átmérőjű gyűjtőcsatornákhoz.

Az ilyen típusú aknákat úgy tervezték, hogy akár 6 méter mélységben is telepíthetők legyenek, még a magas talajvízszintű területeken is. Referencia-szabványok: EN 13598-2; EN 14982; EN 14396; ISO 9969; EN14830.

Az ellenőrző aknák PP (polipropilén) injektálással készülnek, és három alapelemből állnak:

❒ Az akna alapja;

❒ Az akna oszlopa;

❒ Az akna kúpja.

Az A.1. ellenőrző aknák alcsoportja 3 típusú sima PVC cső oszlopú aknát foglal magába: D200, D315, D400mm.

A B.1 alcsoport a besorolásunk szerint 3 típusú ellenőrző aknát foglal magában: Pro 800, Pro 1000 és Tegra 1000NG. Ebben az esetben a korrugált aknáktól eltérően, ahol a korrugált oszlop külső átmérőjéhez viszonyítunk, ebben az esetben a megadott értékek az akna (oszlop) belső átmérőjére vonatkoznak.

Monoblokk ELLENŐRZŐ aknák

A műanyag ellenőrző aknával kapcsolatos általános információk, valamint a használatukra vonatkozó műszaki és gazdasági előnyök és érvek az akna fejezet bevezető részében vannak felsorolva.

A monoblokk aknák különféle magasságú, egyetlen elemből készülnek, és ajánlott a közösségi, városi, ipari vagy lakossági csatornarendszerek infrastrukturális alkalmazásokban történő felhasználásra, öntöttvas fedlappal fedett és egyéb közlekedési tartozékokkal ellátott, legfeljebb 500 mm átmérőjű gyűjtőcsatornákhoz.

Az ilyen típusú aknákat úgy tervezték, hogy legfeljebb 4 m mélységig lehessenek telepítsék. A magas talajvízszintű területeken kérjük, forduljon hozzánk, hogy speciális telepítési utasításokat bocsáthassunk a rendelkezésére. A monoblokk aknák polietilénből készülnek a ” rotomoulding” vagy a forgatásos eljárással készülnek. Ez egy olyan eljárás, amely lehetővé teszi az öntőforma független forgatását, amelybe a polietilén por kerül. Ezzel a módszerrel különböző formájú nagyméretű termékeket gyárthatunk.

Az aknák telepítésének egyszerűsítése érdekében ezen aknákhoz is kifejlesztettek teleszkópos bevonatokat. Ebben az esetben a korrugált aknáktól eltérően, ahol a korrugált oszlop külső átmérőjéhez viszonyítunk, ebben az esetben a megadott értékek az akna belső átmérőjére vonatkoznak.