Vizsgáló aknák külső csatornarendszerekhez

A műanyagból készült új generációs aknák modern és ökologikus megoldásokat nyújtanak, melyek a szennyvízelvezetés tekintetében megfelelnek a modern aknák használatát illetően jelenleg támasztott követelményeknek. A modern műanyag aknák használatával a csatornarendszer teljes vízzárása biztosítható az ezek és a műanyag csövek közötti vízzáró kötésnek köszönhetően, ezáltal kizárják a betonaknákat, a csatornarendszerek (melyek nagyrésze jelenleg műanyag csövekből készült) egyetlen olyan elemét, amely nem garantálta a rendszer vízzárását.

A műanyag aknák alkalmazási területe hasonlít a műanyag szennyvízcsatorna csövek alkalmazási területéhez, magába foglalja mind a talajba fektetett szennyvíz elvezető csatornarendszerek, mind pedig az infrastruktúrába és a lakóépületekbe építhető csapadékkvíz elvezető csatornarendszereket, mezőgazdasági és ipari vízlevezetőket vagy csatornázásokat. A szállított szennyvíz legmagasabb hőmérséklete egyforma kell legyen azon csatornarendszer csövei által szállított szennyvíz legmagasabb hőmérsékletével, melyhez alkalmazni fogják.

A műanyag aknák fő jellegzetességei és előnyei

VÍZZÁRÁS

Az aknák fenékeleme elasztomer tömítéses karmantyúval van allátva, amely biztosítja, hogy a csatornarendszerhez használt műanyag csatornázási csövekhez való csatlakoztatás teljesen vízzáró legyen. A moduláris aknák elemei ugyancsak vízzárón illeszkednek egymáshoz a tömítések segítségével. Ez biztosítja a csatornarendszer teljes vízzárását. Az aknák vízzáró képességét 0,5 bar nyomás alatt tesztelik.

HIDRAULIKUS TULAJDONSÁGOK

A műanyag csatornázási aknák optimálisan kiszámított áramlási profillal vannak ellátva, amelyek a víz biztonságos áramlását biztosítják kizárva annak kockázatát, hogy a rendszer eldugul az akna elzáródása miatt.

KÉMIAI ANYAGOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÓ KÉPESSÉG

A műanyag aknák, úgy, mint a műanyag csövek is, nagyon ellenállok a kémiai anyagokkal és a szennyvízben található bizonyos kémiai anyagokban lévő agresszív anyagokkal szemben (mint például a kénsav).

ELLENÁLLÓK ÉS ROBUSZTUSOK

A műanyag aknák az anyag által biztosított minden előnnyel rendelkeznek: robusztusság, alak stabilitás, rugalmasság. Úgy ahogy nagyon jól tudjuk, a műanyagok rugalmassága hosszú távon jobb magatartást biztosít, mint a merev anyagok (beton), mivel sokkal jobban viselik az egymást követő terheléseket. 

EGYSZERŰ ÉS GAZDASÁGILAG HATÉKONY SZERELÉS

Az összes elem kis súlyú, egy személy is könnyen mozgatja (a nagyméretű aknákat legtöbb 2 ember), így az akna szerelése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, a gépek által generált költségek nélkül.

A gyors szerelés mellett és az egyszerű mozgathatóság mellett figyelembe kell venni azt, hogy a szállítása is sokkal könnyebb és olcsóbb, valamint raktározásához kevés helyet igényel.

ÉLETTARTAM

Az ilyen típusú aknák bizonyított élettartama 50 év, a PVC csövek élettartamához hasonlóan. Ezen jellegzetességei számos előnyt nyújtanak a csatornahálózatot üzemeltető cégek számára és ezek kedvezményezettjei számára a megtakarítások miatt, amelyek a következőkből erednek:

❒ Hosszú távon javítási költsége hiánya.

❒ Alacsony karbantartási költségek.

❒ A talajvízből a csatornarendszerbe szivárgott víz által okozott tisztítási költségek csökkenése.

❒ A talajba jutó szennyeződések miatt kirótt büntetések kizárása.

Sima cső oszlopú ellenőrző aknák

A sima cső oszlopos ellenőrző aknák moduláris aknák, több elemből állnak és magánparkolókhoz, vízellátó hálózatra történő egyéni rácsatlakozáshoz, zöldövezetekben, de közműhálózatokhoz, ipari hálózatokhoz vagy lakóövezetekben és kereskedelmi övezetekben is használható öntött vas fedőlap és egyéb közúti kiegészítő használata mellett.

A maximális mélységi elhelyezés 6 cm, a talajvíz maximális szintje pedig 5 m. Egy ellenőrző akna három alapelemből áll:

❒ Az akna alapja;

❒ Az akna oszlopa;

❒ Az akna fedele.

Az A.1. ellenőrző aknák alcsoportja 3 típusú sima PVC cső oszlopú aknát foglal magába: D200, D315, D400mm.

Korrugált cső oszlopú ellenőrző aknák

A műanyag ellenőrző aknával kapcsolatos általános információk, valamint a használatukra vonatkozó műszaki és gazdasági előnyök és érvek az akna fejezet bevezető részében vannak felsorolva.

A korrugált cső oszlopos ellenőrző aknák ugyancsak moduláris aknák, több elemből állnak és magánparkolókhoz, vízellátó hálózatra történő egyéni rácsatlakozáshoz, zöldövezetekben, de közműhálózatokhoz, ipari hálózatokhoz vagy lakóövezetekben és kereskedelmi övezetekben is használható öntött vas fedőlap ás egyéb közúti kiegészítő használata mellett.

A maximális elhelyezési mélység 6 cm, a talajvíz maximális szintje pedig 5 m. Egy ellenőrző akna három alapelemből áll:

❒ Az akna alapja;

❒ Az akna oszlopa;

❒ Az akna fedele

Az A.2. ellenőrző aknák alcsoportja 5 típusú korrugált cső oszlopú aknát foglal magába: D340, D353, D355, D670-Tegra 600, D630-Pro630.

A „D” kezdőbetű a korrugált cső külső átmérőjére vonatkozik.