Țeava PE-100RC cu strat aditivat PP

Țevile din polietilenă cu strat de polipropilenă sunt țevi de presiune pentru apă, produse în conformitate cu normele DIN și standardele EN în vigoare. Noul material PE-100 RC oferă un nivel înalt de calitate țevii, asigurând o durată de serviciu de minim 100 de ani.

Stratul protector, suplimentar adăugat diametrului nominal, este realizat din poliolefine modificate, conferind rigiditate și protecție mecanică suplimentară. Generația PE-100 RC (RC = Rezistent la fisurare/Resistance to cracks) înseamnă un material performant, cu o rezistență mărită la încărcarea punctiformă și formarea de fisuri.

Materialul PE-100 RC este indicat de Institutul German de Standardizare DIN prin specificația PAS 1075:2009 (,,PAS” = Public Available Specification), considerat un supliment la standardele și reglementarile tehnice existente. Specificația PAS 1075:2009-04 asigură definirea unui înalt nivel de calitate al țevii, pentru care estimează (pentru prima dată standardizat) o durată de serviciu de minim 100 de ani.

Descarcă documentația

Certificat PAS 1075:2009-4 PIRO595

Standarde de produs

DIN 8074 / 8075
DIN EN 12201

Material

Strat principal extrudat din polietilenă PE100-RC.

Strat suplimentar de protecție extrudat din materiale poliolefine modificate.

Dimensiuni

Diametre: 90 – 400 SDR: SDR7,4, SDR9, SDR11, SDR13.6, SDR17, SDR21 și SDR26 (SDV-istica până la DN400)

Forma de livrare

Bare drepte 6/12/13 m
Colaci

Țevile Politub din PE-100RC cu strat aditivat PP sunt destinate rețelelor de transport și distribuție pentru: apă potabilă, gaze naturale, drenaj și canalizare sub presiune, apă de uz general, canalizări vacumatice, apă pentru alte aplicații. 

Beneficiile oferite de țeava din polietilenă PE-100RC cu strat aditivat PP

Rezistență semnificativ mărită la uzură

Materialul PE-100 RC are o rezistență mai mare la încărcarea punctiformă și la propagarea de fisuri, venind în ajutorul constructorilor și implicând costuri mai mici de instalare. Noua țeavă prezintă rezistență mărită la: uzură, încărcarea punctiformă, presiune, propagare fisuri, coroziune, abraziune, impact.

Flexibilitate ridicată

Țevile din PE-100RC dovedesc o îmbunătățire în ceea ce privește gradul de flexibilitate pe care îl păstrează în timp. Majoritatea traseelor de conducte, indiferent de aplicație, necesită schimbări de direcție, ramificații, etc. În toate cazurile, cu excepția țevilor din polietilenă, orice abatere de la coliniaritate, oricât de mică ar fi aceasta, necesită fitinguri, realizări de îmbinări, sudate sau mecanice, și, implicit, timp și costuri suplimentare.

În cazul țevilor din PE-100 RC cu strat de PP, datorită proprietăților de flexibilitate ale materialului din care sunt fabricate, schimbările de direcție se pot realiza fără costuri suplimentare și fără a se pune în pericol performanțele conductei în exploatare.

Prietenoasă cu mediul înconjurător

Țevile din PE-100RC cu strat de PP protejează mediul înconjurător, oferind siguranță în execuție și exploatare. Ușurința cu care acestea pot fi instalate, prin tehnici precum relining sau bursting, face ca impactul asupra mediului să fie minim. De asemenea, țevile din PE-100RC cu strat de PP emit de până la cinci ori mai puțin monoxid și dioxid de carbon decât țevile din oțel.

Nu împrumută apei transportate însușiri de miros, gust sau culoare

Stratul de protecție din PP nu doar că apără împotriva radiației UV, dar protejează și împotriva contaminării pe toată durata de manipulare, transport și montaj. Mai mult, materialul folosit în construcția țevilor nu interacționează deloc cu mediul și apa transportată. Astfel, nu există posibilitatea ca aceasta să împrumute apei caracteristici de gust, miros sau culoare. Apa potabilă transportată rămâne curată și sănătoasă.

Este ușor de instalat

Instalarea țevilor PE-100RC cu strat de PP se poate realiza cu tranșeu deschis, fără pat de nisip și/sau fără tranșeu deschis, prin metode neconvenționale moderne. Exemplu de tehnici alternative de instalare: prin foraje orizontale dirijate, relining sau bursting (reabilitări ale rețelelor vechi prin frezare sau cămășuire).

Are o durată mare de viață

Datorită rezistenței mărite la fisurare și propagarea fisurilor, la îmbătrânire termică, la coroziune și sol agresiv, la abraziune și impact, țevile din PE-100RC cu strat de PP au o durată de viață de până la 100 de ani.

Ajută la scăderea timpilor și costurilor de execuție

Greutatea redusă, ușurința crescută a îmbinării prin sudura cap la cap  și compatibilitatea cu fitingurile și echipamentele de sudură existente pe piață, în mod uzual, fac ca termenele de execuție să fie cu 35-40% mai scurte decât în cazul altor tipuri de țevi. Chiar mai important, costurile cu transportul și execuția lucrărilor sunt și ele cu circa 10-15% mai mici.

Instalarea țevii

  • cu tranșeu deschis cu sau fără pat de nisip;
  • fără tranșeu deschis, prin metode neconvenționale moderne;

        Exemplu de tehnici alternative de instalare:

     – prin foraje orizontale dirijate – o metodă de instalare de conducte subterane, fără șanț deschis (trenchless). Presupune utilizarea unui foraj direcțional, realizat cu un echipament specializat. Solul este frezat și spălat în diferite etape. Este creat un tunel de foraj prin intermediul unui pilot. În etapele ulterioare, conducta finală de țeavă este ancorată și introdusă cu ajutorul unui dispozitiv de tragere. Putem fora sub clădiri, râuri, drumuri, dealuri, stânci, etc.

     – reabilitare ,,relining” – țeava este trasă prin gura de vizitare și conectată. Conductele individuale sunt conectate prin tehnici de sudare cap la cap și/sau electro-fuziune.

    – frezare ,,bursting” – o metodă de spargere a țevilor, utilizată pentru repararea conductelor deteriorate, prin păstrarea sau mărirea de secțiune hidraulică. Materialul rupt compactat în pământ formează un spațiu inelar, în care se află și introduce o nouă conductă, atașată la unitatea de spargere. Țeava veche este distrusă de capul de spargere și de conducta rămasă, iar resturile sunt presate în solul înconjurător.

   – tragere “pulling”. Metoda constă în tragerea unei țevi de polietilenă cu diametru mai mic prin țeava gazdă (oțel, fontă, beton).

 

Durată de viață de 100 de ani

Ești decis să îți scazi costurile cu transportul și execuția lucrărilor cu cel puțin 15%?